Сблъсъци между полицаи и демонстранти избухнаха oтново в Атина по време

...
Сблъсъци между полицаи и демонстранти избухнаха oтново в Атина по време
Коментари Харесай

Отново сблъсъци между полиция и протестиращи в Атина

Сблъсъци сред служители на реда и стачкуващи избухнаха oтново  в Атина по време на митинг поради смъртоносната влакова злополука, станала първоначално на седмицата, съобщи организация Ройтерс.

Около 7500 души, студенти и железопътни служащи, се събраха по-рано в неделния ден пред гръцкия парламент, с цел да изразят гнева си след злополуката, която лиши живота на 57 души, най-вече хора на възраст сред 20 и 30 години.

Protests continued in Greece over a tragic train accident earlier this week that left at least 57 people dead
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency)
Смята се, че случаят се дължи на човешка неточност и пропуски в ограниченията за сигурност на железопътната мрежа.

Синдикатите на железничарите оповестиха митинг през днешния ден на площад Синтагма и стачка, която спря придвижването на влаковете и през уикенда. Към митинга се причислиха и чиновници на атинското метро. 

Началникът на жп гарата в Лариса, който е упрекнат по отношение на злополуката, се яви през вчерашния ден пред локалния съд, само че получи един ден пролонгация, с цел да приготви отбраната си, оповестяват локалните медии. Неговият юрист Стефанос Пандзардзидис съобщи през вчерашния ден пред публицисти, че нови доказателства изискват един ден пролонгация по делото.

A large protest took place in Athens today over the. Much of society does not consider this an accident, rather it holds the government responsible for obsolete infrastructure.
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma)
Петдесет и деветгодишният шеф на гарата бе изправен пред арбитър следовател за първи път в четвъртък. Адвокатът му сподели тогава, че неговият клиент е сломен от нещастието и че е поел своята част от отговорността. Срещу мъжа са повдигнати голям брой обвинявания за ликвидиране по несъобразителност, причиняване на телесни повреди по несъобразителност, застрашаване на човешки живот и предизвикателство на нарушавания в публичния превоз.

Адвокатът му прикани обаче „ да не се фокусираме върху едно дърво, когато зад него има гора " и добави, че става дума за „ гора от отговорности “, оповестява АНА-МПА.

Според обвинителния акт началникът на жп гарата в Лариса е упрекнат за това, че е изпратил пътническия трен и товарния на един и същи коловоз и е пренебрегнал електронната система, която покрива част от трасето към Лариса, до момента в който тя е показвала, че влакът е на неверен коловоз, осведоми в. „ Катимерини “. Според обвиняването началникът на жп гарата в Лариса е пренебрегнал предизвестие на началника на гарата в Неос Порос, подадено 17 минути преди конфликта, че товарният трен се движи по същия коловоз, написа „ Катимерини “.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се извини на околните на жертвите на злополуката в обява в профила си във Facebook, оповестяват гръцки медии. Мицотакис даде обещание електронната система за ръководство на придвижването на влаковете да бъде напълно въведена в употреба през околните месеци.

„ Като министър-председател дължа огромно опрощение на всички, само че най-много на роднините на жертвите. Както от мое име, по този начин и от името на всички тези, които години наред управляваха страната. Защото в действителност в Гърция през 2023 година е невероятно два влака да се движат един против различен по едни и същи релси, без никой да забележи ", акцентира Мицотакис.

JUST IN
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР